Чому Обітований Месія носить ім’я Іса Бін Маріам Ісус.

Ім’я Ісус вільно вживається, крім самого Ісуса, щодо багатьох інших людей. У цьому випадку ніяких труднощів не виникає. Але якщо у Божественній мови ім’я Ісус вживається стосовно якогось іншої людини, виникає подив. Невже ці люди забули, що людина, що відрізняється на терені добродійності, метафоричний зветься Хатам з Таджа; людина з філософським складом розуму зветься туями, а людина, що виявляє діалектичні схильності розуму, носить прізвисько Рази? (Подібно до того, як епічного письменника називають Гомером: прим. пер.) Чому тоді потрібно вносити складності в розуміння імені Ібн Маріам? Якщо ім’я Ібн Маріам – це ім’я відомої людини, хіба імена Хатам, туями і Рази не є іменами відомих в історії людей? Якщо, вживаючи ці прізвиська щодо інших людей, ніхто не помиляється щодо того, що ці інші люди насправді є історичними хатах, туями і Рази, чому потрібно вважати, що, якщо Обітований Месія названий Іса Ібн Маріам або Ісус, син Марії, це необхідно повинно означати, що мова йде про той самий історичному Ісусі, сині Марії, що з’явився в світі дев’ятнадцять століть тому? При все тому є й інша відмінність між іменами Хатам, туями і Рази і ім’ям "син Марії". Перші імена мали одне певне значення, тоді як ім’я Маріам було використано, щоб описати духовний стан в самому Священному Корані:

" І наводить Аллах в приклад віруючих дружину Фараона, коли сказала вона: "владика мій! Побудуй мені будинок поблизу Тебе в Саду; і звільни мене від Фараона і справ його, і звільни мене від людей, які творять зло. І наводить як приклад Марію, дочку Імрана, яка зберегла цнотливість своє, – тому, вдихнули Ми в нього дух Наш, – і вона виконала власною персоною Слова Владики свого і Книги Його, і була однією з покірних."

Аль ТАХРОМ, 66: 12-13
У цьому уривку віруючі порівнюються з дружиною єгипетського фараона, який переслідував Мойсея. Вона шукала допомоги в Небесах, в близькості до Бога, і вона просила про порятунок від фараона і його злочинів, і від участі в його злодіяння. Віруючі також порівнюються з Марією, дочкою Імрана. Вона зберегла свою цнотливість і отримала одкровення від Бога, а також самою собою підтвердила істину Божого вчення і Його Книг. Вона виявилася однією з найбільш відданих Божих слуг. В даному уривку віруючі розділені на два типи: один, подібний дружині фараона, і другий, подібний Марії. Очевидно, що хоча б один тип віруючих подібний Марії. Звідси, якщо Обітований називається Сином Марії, це мало б означати, що спочатку він буде володіти духовним станом, подібним з таким же станом Марії, а згодом досягне духовного стану, подібного стану Ісуса. Це мало б означати, що перша половина життя обітована буде святою і незаплямованою, подібної цнотливою життя Марії, тоді як друга половина його життя буде схожою з життям Ісуса. Ісус отримував допомогу і підтримку від Святого Духа, те ж саме буде вірно щодо обітовану. Ісус присвятив своє життя служінню істині й праведності, щодо обітована буде вірно те ж саме.

Шкода, що Улема нашого часу не роздумує над словами Священного Корану. Вони заборонили собі глибоке проникнення в їх значення. Малоудівітельно, що вони позбавили себе краси і сенсу, захованих під поверхнею Священного Тексту. Але якби наша Улема була знайома з писаннями ранніх знавців ісламу (писаннями, заснованими на Священному Корані і досвіді ранніх пророків), вона б уже прийшла до істини. Якщо привести один лише приклад з писань мусульманського святого з порушеного предмету, Шейх Шахаб аль-Дін Сухраварді в своїй книзі Аварі-фал’ Мааріф каже, що народження буває двох видів: звичайне

фізичне народження і метафоричне народження. На виправдання свого затвердження великий святий цитує нікого іншого, як самого Ісуса. Шейх пише:

" Мюрид є частиною Шейха, точно так же, як при фізичному народженні син є частиною батька. Мюрид народжується метафоричним чином в тому сенсі, про який говорив Ісус, коли заявляв, що ніхто не ввійде в в Царство Небесне, якщо тільки не народиться двічі."

Перше народження, згідно Шейху, з’єднує людину з фізичним світом, друга ж з’єднує його з духовним світом. Про це ж говорить Коран:

" Отже, показали Ми Аврааму царство небес і землі, щоб був він навчився в правді і щоб був би з тих, які тверді у вірі."

Аль Ан Там, 6:76
Таким чином, згідно з Шейху Шахаб аль-Діну Сухраварді, кожна людина переживає духовне народження. На підтримку цього зауваження він цитує айятах з Священного Корану і вислів Ісуса, за словами якого досвід духовного народження є необхідним для духовного розвитку будь-якої особистості. Чому тоді подібне духовне народження було б скрутним або неможливим у випадку з обітованої Месією?

Якщо підсумувати сказане коротко, думка про те, що колишній Месія повинен воскреснути і з’явитися в наші дні заради керівництва людством применшує Велич Аллаха і Його вчення, а також високий духовний статус нашого Святого Пророка. Ця думка визнаються недійсними і є результатом обмеженості мислення. Правда полягає в тому, що друге пришестя мало відбутися в зовнішності і при посередництві послідовника Святого Пророка. Цей послідовник повинен був повстати в дусі і якостях першого Месії. На наше переконання пришестя другого Месії вже відбулося. Його вчення для багатьох вже стало керівництвом.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code